Jdi na obsah Jdi na menu

modern warfare

 

5.jpg

 

Call of Duty 4: Modern Warfare (zkratka CoD 4) je čtvrtý díl úspěšné série 3D akčních her Call of Duty.Tento díl se považuje za nejvíce úspěšný. Hra se odehrává v nedaleké budoucnosti a je to tak první díl ze série Call of Duty, který se neodehrává za 2. světové války.

 Singleplayer

Hra je rozdělena na 3 části. během nichž hrajete většinou za seržanta Johna "Soap" MacTavishe nebo za seržanta Paula Jacksona. V druhé části hry se na 2 mise ocitnete v kůži kapitána Price(v té době poručík) během utajované mise v okolí Černobylu.

postavy

Během singleplayerové kampaně hráč hraje za tyto postavy:

  • Seržant John "Soap" MacTavish - je členem(nováčkem) u 22. pluku jednotek SAS. Hráč za něj hraje většinu hracího času. Tato postava ve hře nezemře.
  • Seržant Paul Jackson - je USMC ("mariňák") rozmístěných na Středním východě. Hráč za něj hraje v první části hry, na jejímž konci seržant Jackson umírá při jaderném výbuchu.
  • Kapitán Price - je váš velitel u pluku SAS. Za tuto postavu hráč hraje ve dvou vzpomínkových misích kdy byl pod velením kapitána McMillana. Je to postava doprovázející celou sérii.


Během jednoho videa v první části hry se hráč dostane do kůže Yasira Al-Fulaniho při jeho popravě, prezidenta nejmenované země na Středním východě.

[editovat] Spojenci

  • Kapitán Price - váš velitel u pluku SAS, na konci hry málem zemře, ale v Modern Warfare 2 (dalším díle Call of Duty ) bude žit dále.
  • Gaz - také člen 22. pluku SAS, je ve všechn misích kde hrajete za SAS, na konci hry i on zemře.
  • Poručík Vasquez - je váš velitel pokud hrajete za USMC ("mariňáky"), také on zemře při jaderném výbuchu na konci první části hry.
  • Rotný Griggs - další člen USMC ("mariňáků"), provazí vás v první (1.)i poslední(3.) části hry, i on je zabit na konci hry, po tom co vás zachrání.
  • Seržant Kamarov - velitel Ruských jednotek, pomáhá SAS.
  • Nikolaj - je váš informátor, který podává informace o Ruských Ultranacionalistech.
  • Kapitán MacMillan - odstřelovač u SAS,velel vám při vzpomínkové misi při které jste měli odstranit Imrana Zakhaeva.

 Nepřátelé

  • Khaled Al-Asad - velitel rebelů na Středním východě a spojenec Imran-a Zakhaev-a, na začátku druhé části hry ho kapitán Price zastřelí.
  • Imran Zakhaev - velitel Ruských Ultranacionalistů, na konci hry ho zasáhnete a zemře.
  • Victor Zakhaev - syn Imrana Zakhaeva, na konci druhé části hry spáchá sebevraždu.

 Nepřátelské jednotky

  • Jednotky Al-Asada - rebelové vedení Al-Asadem. Na to že jsou rebelové jsou velmi dobře vybaveni. Ke konci 1. části hry obětováni. Využívají: RPG-7, AK-47/AK-47GL, SVD, G3, RPD a M9.
  • Ultranacionalisté - jednotky vedené Imranem. Ale z mého hlediska je nemožné, aby banda teroristů obsadila základnu s jadernými hlavicemi. Vybavení: RPG-7, AK-47/AK-47GL, SVD, RPD, G-36, P-90 a M9.

 Singleplayer příběh

Hlavní události se hráč dozví vždy během loadingové sekvence před každou misí. Hra začíná v jednom výcvikovém táboře SAS v Anglii. Zde se hlásí do služby jistý "Soap" MacTavish (hráč). Tato úvodní krátká mise je pojata jako tutoriál, kde vás hra seznámí se základním ovládáním a s hlavními členy týmu "Gazem" a cpt. Pricem. Během loadingu je také řeč o občanské válce v Rusku a nepokojích v jedné nejmenované zemi na středním východě. Velení SAS získavá informace o stavu situace na východě prostřednictvím ruského špióna Nikolaie. Díky němu se také můžete vydat na úvodní misi, kde je hlavním cílem zajistit nákladní loď, která je naložena vojenským materiálem a směřuje na blízký východ jako podpora muslimům v oné nejmenované zemi. Je tedy jasné, že ruští rebelové a muslimové spolu mají uzavřenou dohodu. SAS se sice podaří ukořistit materiály ohledně dováženého nákladu, informace ale zřejmě nejsou dostačující, protože se nepodaří odhalit podstatu věci. Mezitím na blízkém východě proběhne státní převrat a do čela vlády se staví Khaled Al-Asad. Na tuto vzpouru se zaměří Američané a rozhodnou se Al-Asada sesadit. Muslimové ale kladou tvrdý odpor a celá akce se protahuje. Akce za Američany hraje hráč za seržanta Jacksona. SAS si bere na starost situaci v Rusku a podporuje akce loajalistů bránících současnou vládu před rebely. Na středním východě se Američané ve snaze chytit Al-Asada dostávají do smrtící pasti. Výbuch atomové bomby odsoudí k smrti tisíce amerických vojáků. SAS nyní pokračují v hledání Al-Asada místo Američanů. Po jeho dopadení se zjistí, že Al-Asad byl v kontaktu s Imranem Zakhaevem, který využil muslimy pro svou pomstu západním mocnostem. Proč Zakhaev chová zášť proti západu je naznačeno ve dvou vzpomínkových misích na základě vyprávění kapitána Price (v té době byl poručík), které si každý hráč FPS jistě do smrti zapamatuje. Nyní je jasné, že státní převrat byl fingovanou záležitostí a že hlavním článkem muslimů a rebelů není Al-Asad, ale Zakhaev. Navzdory událostem, které se v krátké době odehrály, se snaží vlády západních mocností a Ruska celou situaci udržet v tajnosti. Společným cílem se nyní stane dostat se k Zakhaevovi, neboť je zřejmé že Zakhaev má přístup ke zbraním hromadného ničení. Celá závěrečná část hry je pojata jako jedna velká mise a hra o čas. Nikdo totiž neví, co má Zakhaev v plánu dál...

 Multiplayer

Hra pro více hráčů obsahuje systém hodností podobně jako v Call of Duty: United Offensive a také nově možnost postupně přidávat k zbraním a hráči vylepšení jako např. granátomet, laserový zameřovač, ACOG zaměřovač (elektronický puškohled) a tlumič. Na každou zbraň se smí připevnit jeden upradge. A jsou zde také perky.Velice dobré týmy a hráči této absolutně excelentí hry se staly: eSuba, nEophyte, Snoopy, withoutNAME. eSuba: Paradox, Mazarini. nEophyte: brody. snoopy: snoopy. withoutNAME: Gouzdog, meriiilek.